Anti ontsnappingstuig voor de hond I Welke is het beste?

2024-03-26
Hondintraining.nl

Anti ontsnappingstuig voor de hond I Welke is het beste?

 

Anti-ontsnappingstuigjes: voor wie zijn ze bedoeld en welke kun je het beste kopen?

Sommige honden zijn avontuurlijk, vreselijk nieuwsgierig, spelen wild of zijn simpelweg angstig. Met name honden uit het buitenland kunnen soms moeilijk wennen aan het dragen van een halsband of hondentuigje. Juist voor dit soort honden kan een anti ontsnappingstuig een oplossing bieden.

In dit artikel vind je tips: waar moet je op letten als je zo'n anti-ontsnappingstuigje voor je hond wilt kopen, en voor wie is het bedoeld?

 

Wat maakt een tuigje een anti-ontsnappingstuig?

Dit is een breed begrip, en dat is eigenlijk ook niet erg. Veel merken dopen hun product al gauw om in de term "anti ontsnappingstuig", en soms is dat gewoon een stopwoord dat te makkelijk gebruikt wordt. Toch kan een tuigje deze eigenschap al gauw verdienen, wanneer het materiaal en de bouw van het tuigje gewoon echt goed is. Maar hoe maak je dit onderscheid? Er zijn een aantal details die je kunt overwegen om mee te nemen in je beslissing wanneer je zo'n tuigje voor je hond wilt kopen. 

 

Ontsnappingstuig kopen voor de hond I Hier moet je op letten

Iedereen kan strooien met deze term. Als je jezelf goed inleest en onderzoekt wat jouw hond nodig heeft, dan kun je er zelf voor zorgen dat je een goed tuigje vindt dat echt zijn woorden waard is. Denk bijvoorbeeld aan de volgende details:

 

Materiaal

Het meestgebruikte materiaal voor het maken van een hondentuig is toch wel nylon. Dit materiaal is stevig, slijtvast, kan veel hebben van honden die erg beweeglijk zijn, is makkelijk schoon te maken en maakt de kans dat je hond ontsnapt kleiner omdat het goed sluit rond het lichaam van je hond, mits je natuurlijk de juiste maat aangemeten hebt.

 

Welke vorm is het beste voor een ontsnappingstuig?

Hondentuigen zijn in allerlei vormen verkrijgbaar. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: het H-tuig, Y-tuig, instaptuig en borsttuig. We nemen ze hier niet allemaal gedetailleerd door, maar wat voor een anti-ontsnappingstuig een hele geschikte vorm is, is het Y-tuig. Vooral wanneer je een drukke hond hebt die zich in allerlei bochten uit zijn tuigje probeert te wringen, of wanneer je een hond hebt die aan de riem trekt is een zogenoemd Y-tuigje zeer geschikt. De drukpunten zijn hierin namelijk over de juiste plekken verdeeld, waardoor jouw hond pijnloos door kan blijven lopen. Zorg dat je de juiste maat koopt, zodat het tuig niet schuurt in de oksels of op andere gevoelige plekken. Andere vormen van ontsnappingstuigen kunnen ook van hele goede kwaliteit en veilig in gebruik zijn (zoals de verschillende en veelverkochte tuigen van het merk Julius K9 bijvoorbeeld), maar met een Y-tuig zit je eigenlijk altijd safe.

 

Metalen gespen

Wil je een tuigje met een stevige sluiting? Kijk dan uit naar een model met een gesp van metaal. Deze gespen zijn van stevig materiaal gemaakt en schieten niet om het minste of geringste zomaar los. Heel veel tuigjes hebben een gesp die gemaakt is van plastic. Vaak zijn ze ook goedkoper, maar de veiligheid van je hond gaat voor. Dus als je het geld kunt missen: ga voor stevig materiaal. Niet alleen in de stof, maar zeker ook wat betreft de sluitingen.

 

Tuigje met handgreep: grip op je hond

Wil je nog meer grip op je hond hebben? Dan kun je een tuigje met een handgreep kopen. Deze zijn er ook in vele soorten en maten verkrijgbaar, en vaak zijn ze ook van degelijk materiaal gemaakt. Het idee is immers dat je een hond ermee kunt vastpakken op een extra plek en daarmee kunt tegenhouden wanneer hij op scherp staat om elk moment weg te kunnen schieten. Vooral wanneer je hond agressief gedrag vertoont kan dit een extra veilig gevoel geven. Kleinere honden kun je er ook aan optillen. Kortom; het geeft je meer mogelijkheden om grip te krijgen op jouw hond wanneer het tuigje een extra handvat heeft.

 

Heeft jouw hond een ontsnappingstuigje nodig?

Training is altijd het beste antwoord op gedragsproblemen, maar tijdens de periode dat jouw hond nog volop in training is, of wanneer jouw hond een bijzonder geval is met gedragsproblemen waarvan jij als eigenaar weet dat je ermee zult moeten leren leven, kan zo'n anti ontsnappingstuigje een geweldig redmiddel zijn. Is jouw hond bijvoorbeeld angstig, druk, erg beweeglijk, vertoont hij uitvalsgedrag op straat of is hij simpelweg nog helemaal niet gewend geraakt aan het dragen van een hondentuig of halsband? Dan kun je zo'n tuigje met de hierboven genoemde eigenschappen heel goed overwegen. Er zijn veel verschillende soorten en merken verkrijgbaar. Wist je bijvoorbeeld dat er ook tuigjes met een licht verzwarend effect in de stof verkrijgbaar zijn? Dit soort hondentuigen zijn met name heel geschikt voor honden die prikkelgevoelig (zenuwachtig aangelegd) zijn.

Wil je een overzicht zien van de beste anti-ontsnappingstuigen van dit moment, waarin al deze bovengenoemde details aan bod komen? Klik dan hier: ontsnappingstuig hond.